Kuvars Kumu

Kuvars Kumu

Kuvars kumu yerkabuğunda bulunur, başlıca kullanım alanları cam sanayi, döküm sanayi ve refrakter sanayi oluşturmaktadır. Bunların dışında kimya, filtrasyon ve inşaat sanayinde de kullanılmaktadır. Kuvars kumu cam ve döküm sanayinin gelişmesine paralel olarak yurt içi talebinde son yıllarda önemli bir artış göstermiştir.

Kuvars kumu (perlit, pomza, ve diyatomit gibi minerallerle birlikte), yalıtımlı hafif yapı malzemeleri adı altında gruplandırılmaktadır.Kuvars kumu, granit türü kayaçlann ayrışması sonucu oluşan 2 mm'den küçük kuvars(S1O2) tanecikleridir.

Sentetik olarak kuvarsitin öğütülmesi ile de elde edilebilir. Refrakter sanayinde silika tuğla üretiminde, döküm sanayi ve cam sanayinde kullanılmaktadır. Kullanım alanlarını belirleyen parametreler ise SİO2, Fe203, AI2O3, MgO, CaO, Co, Cr, As, P2O5 miktarları ve endüstrilerin gereksinimlerine uygun fiziksel özelliklerdir.

“Kuvars kum ve çakılı Arıtma tesislerinde, tane büyüklüğüne bağlı olarak oluşturduğu yığın yoğunluğu sayesinde su ve diğer birçok sıvının filtrelenmesinde etkin ve verimli bir sistemdir. Kum filtrelerinde kullanılan kuvars kum minerali yüksek oranda tortu tutma özelliğine sahiptir.”

Kuvars mineralinin kum rengi beyaz olup, demir oksit içeren kumların rengi pembeden kızıla veya kahverengiye kadar değişebilir. Silis kumu (kuvars) yüksek sertliktedir. Silis kumu (kuvars) genellikle sarı,gri,bej ve beyaz renklerdedir.

Genellikle silis kumunun kuvars kumundan farkı merak edilir. Kırma olmayan kuvars kumları hariç doğal kuvars kumu ve silis kumu arasında bir fark yoktur. Silis kuvars kum, camın ana maddesi olup kimyasalların güneş altında parlamasını sağlar. Silis kum ve çakılları ( kuvars) çok yönlü kullanım alanları olması ile bilinen bir madendir. Silis kum ve çakılları yüksek aşınmaya ,ağır hava şartlarına dayanıklı ve yüksek kimyasal kararlılığa sahiptir.


Doğada saf olarak bulundukları gibi istenmeyen safsızlıklar ile karışmış olarak da bulunabilir. Kuvars kumları kullanma amaçlarına göre gerek fiziksel, gerekse kimyasal açıdan istenen özelliklere getirilebilmeleri için cevher hazırlama işlemlerine tabi tutulabilirler.