Arıtma Kumu

Arıtma Kumu

Arıtma kumu doğal kuvars kumlarından yıkama ve eleme işlemlerinden sonra TS EN 12904 standartlarına uygun olarak üretilir.

Arıtma kumu doğal kuvars kumlarından yıkama ve eleme işlemlerinden sonra TS EN 12904 standartlarına uygun olarak üretilir ve istenen ebatlarda sınıflandırılır. Arıtma kumları olarak kullanılan kuvars kumları asit deneylerinde çözünmez ve kütle kaybına uğramaz.

“Arıtmada, filtrelemede kullanılan kuvars filtre kumlarında yüksek bir aşınma direnci vardır. Bu sebeple filtrasyonda uzun süreli çözümler sunar.”

İçme suyu arıtmada kullanılan kuvars kumları, bazı elementler ve kimyasallar ile oluşturulan kum arıtma kumudur. Suda bulunan zararlı mikroorganizmalar , tortular, bakteriler ve zararlı partiküller arıtma kumu ile ayrıştırılabilir.

Arıtma kumları başlıca içme suyu arıtma tesisleri, atıksu arıtma tesisleri, kazan filtreler ve yüzme havuzlarında kullanılmaktadır. Kuvars Arıtma kumlarının TS EN 12904 standartlarına uygun olması zorunludur. Kaliteli ve doğru ürün seçildiğinda arılan içme suyu kalitesi ona göre artar.

İçme suyu arıtma tesislerinde hızlı ve yavaş kum filtre sistemleri mevcuttur. Hızlı kum filtreleri genelde 0,800-1,200 mm filtre kumu aralığında nozullu ve ters yıkama sistemi ile çalışır. Yavaş kum filtrelerinde ise 15-25 mm çakıl ve 5-15 mm çakıl ile yataklama yapılır. Üzerine 3-5 mm ve 1-3 mm çakıl konulur. En üst tabaka ise 0,300-0,500 mm aralığında yaklaşık 1 metre yükseklikte Arıtma kumu konulur.Yavaş filtrelerde su akış debisi düşüktür. Suyun kimyasal yapısı ve kirlilik oranına göre yavaş veya hızlı kum filtre seçimleri yapılır. Bazen üst tabaka Arıtma kumu ölçüleri 0,400-0,800 mm ve 0,600-1.0 mm veya belirlenen alternatif ölçü aralığında olabilir.

Arıtma Kumun işlevi:

Kum filtreleri, suyun içindeki çözünmeyen, çeşitli büyüklüklerdeki partikülleri, askıda katı maddeleri gidermek amacıyla dizayn edilmiş yüksek verimli ünitelerdir.Kum filtreleri sudaki askıda katı maddeleri tutarken aynı zamanda kendisinden sonra kurulacak olan üniteleri de tortudan koruyarak görevlerini tam olarak yerine getirmelerini sağlar. Dolayısıyla genel bir arıtma sisteminde mutlaka olması gereken ana ünite kum filtresidir.

Arıtma Kumu ile Arıtma Nasıl Yapılır? :

Tam otomatik kum filtreler, polietilen veya çelik tankların içinde farklı boyutlarda Quartz ve antrasit katmanlarından oluşan yapıya sahiptir. Oluşturulan bu yapı sayesinde filtrasyon sadece filtre yatağının üst yüzeyinde değil tüm katmanlara yayılarak daha verimli olması sağlanır.